2 260 звернень від відвідувачів лікарень отримали представники пацієнтів у перший місяць роботи

У перший місяць роботи проєкту “Представник пацієнта” до представників пацієнтів надійшло 2 260 звернень від відвідувачів лікарень.

Голова Національної служби здоров’я України зазначила, що дана ініціатива є важливою і для пацієнтів, і для керівників медзакладів. Про це Наталія Гусак сказала під час онлайн-зустрічі, присвяченій результатам першого місяця діяльності проєкту.

“Завдяки відгукам пацієнтів, які збирають представники, керівники лікарень можуть більше дізнатися про недоліки в закладі й виправити їх, – каже Наталія Гусак. – Коли я відвідую лікарні та спілкуюся з пацієнтами, розумію, що в нас є певна чорна пляма щодо обізнаності людей про забезпечення їх безоплатними ліками. Друга прогалина – маршрути пацієнта, коли людина не розуміє, до якого лікаря звернутися по направлення. Представники пацієнта допомагають вирішити ці та інші питання”.
У зустрічі також узяли участь старша економістка Світового банку Олена Дорошенко, лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська, менеджерка проєкту “Представник пацієнта” Ірина Латиш (Рух ЧЕСНО), а також представники пацієнтів, представники НСЗУ та медичних закладів, які беруть участь у даній ініціативі.

Ірина Латиш докладно розповіла про підсумки першого місяця роботи представників пацієнтів. Найбільшу кількість звернень зафіксовано у Першому територіальному медичному об'єднанні Львова – 1 109, у Київській обласній клінічній лікарні – 560, в Національному інституті раку – 521, у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі – 36, у Київському міському пологовому будинку №6 – 34. Це ті п’ять закладів, які беруть участь у пілотному проєкті.

Найчастіше люди звертаються до представників пацієнтів з таких питань:
- навігація – де знайти лікаря, як пройти до кабінету тощо;
- Програма медичних гарантій – які саме послуги є безоплатними та за якими пакетами;
- маршрут пацієнта – до якого лікаря звертатися в першу чергу і до кого йти далі;
- діагностичні послуги – де можна безоплатно здати аналізи та обстеження;
- забезпечення ліками – якими саме лікарськими засобами та медивиробами має забезпечити заклад безоплатно.

Серед загальної кількості звернень зафіксовано лише 64 скарги. І абсолютна більшість із них вирішилися на місці за допомогою представників пацієнтів.
“Лише 5 скарг – тобто 8% – надійшло до НСЗУ протягом місяця на ті заклади, в яких працюють представники пацієнтів. Таким чином більшість проблем було розв’язано на рівні керівництва лікарні, завдяки представникам. І це вагомий показник”, – зауважила Голова НСЗУ Наталія Гусак.
Представники медзакладів відзначили, що проєкт “Представник пацієнта” є корисним та вже допоміг напрацювати кілька ініціатив, які покращать зв’язок із пацієнтами.

Представники пацієнтів – це люди, залучені до роботи в медзакладах, щоб інформувати пацієнтів про безоплатність медичних послуг, а також збирати й фіксувати відгуки людей щодо їх досвіду перебування в медзакладі.

Проєкт “Представник пацієнта” впроваджується Національною службою здоров'я України у партнерстві з Рухом ЧЕСНО та за підтримки Міністерства охорони здоров'я, Світового банку і у співфінансуванні з Посольством Швейцарії в Україні.

Джерело НСЗУ